Evcil Tavşan Türleri ve Özellikleri
23 Temmuz 2024

Evcil Tavşan Türleri ve Özellikleri

Evcil Tavşan

Evcil tavşanlar, birçok kişinin çok sevdiği ve ilgisini çeken canlılardır. Günlük hayatta birçok insanın evinin bir ferdi haline gelmişlerdir. Tavşanların yaratılış tabiatlarından dolayı kemirgen canlılar oldukları için yaşadıkları evin çok iyi bir şekilde izole edilmesi gerekmektedir. Tavşanlar evin kablolarını, koltuk kenarlarını, kapı kenarlarını sürekli kemirmeye çalışacakları için hem eve zarar verirler hem de bilmeden kendi hayatlarını tehlikeye atarlar. Gündüz genellikle bir köşede uyumayı tercih eden bu canlılar, gece ise çok aktiftirler. Tavşanların evcilleştirilmesi çok kolaydır; cana yakın ve insanlara kolayca ayak uydurabilirler. Evin içinde bir kafes veya kendilerine ait bir kutunun olması gerekmektedir. Bu sayede evcil tavşan kendini daha huzurlu ve güvende hisseder. Ancak, tüm gün kapalı kalması depresyona ve hastalanmasına neden olabileceği için günde en az 3-4 saat evin içinde gezinmesine izin verilmelidir.

Evcil Tavşan İçin Kafesler ve Yaşam Alanı Nasıl Olmalıdır?

  • Oda içi sıcaklığı 8-24 derece arasında olmalıdır.
  • Kafesin doğrudan güneş alan bir yerde olmaması gerekmektedir; çünkü evcil tavşanlar ışığı az olan yerleri daha çok severler ve evde karanlık olan yerlerde dolaşmayı tercih ederler.
  • Her zaman yakınlarında ve kafesinde kemirebileceği yiyeceklerin olması gerekmektedir.
  • Hijyen bakımından tuvaletinin her zaman temiz olması, günlük olarak temizlenmesi ve tuvaletinin yerinin değiştirilmemesi gerekmektedir.

Evcil Tavşan Beslenmesi

Tavşanlar için hazırlanmış kuru mamaların çok sık verilmemesinde fayda vardır. Bu tarz mamalar çok sık olarak verildiği zaman, bir süre sonra karaciğerde yağlanma ve tavşanın çok fazla kilo almasına neden olmaktadır. Genellikle yeşillik türü taze sebzelerin verilmesinde fayda vardır. Bu tarz besinler verilirken iyice yıkanmış ve kurulanmış olmalarına dikkat edilmeli, çürümüş sebzeler verilmesinden kaçınılmalıdır. Ancak, fazla yeşillik verildiği zaman tavşanda ishal gibi rahatsızlıkların olduğu görülmüştür. Bu yüzden tüm yiyeceklerin dozunda verilmesinde fayda vardır. En çok sevdikleri yiyeceklerden biri de A vitamini bakımından oldukça zengin bir içeriğe sahip olan kuru yonca bitkisidir. Kesinlikle yoncaların kuru olmasına dikkat edilmelidir.

Evcil Tavşan Bakımı

Ayda bir tırnaklarının kesilmesinde fayda vardır. Doğal ortamda olmadıkları için tavşanlar toprakla pek içli dışlı olamazlar; bu yüzden tırnakları toprak olmadığı için törpü işlemi yapılamayan evcil tavşanların tırnakları çok çabuk uzar. Evde tırnaklarının bir yere takılıp ayaklarının zarar görmemesi için tırnaklarının kısaltılmasında fayda vardır. Evcil tavşanlar tutulurken, ensesindeki deriden kaldırarak tutulması gerekmektedir. Kucağa alınıp tutulurken çok kıvrak bir canlı oldukları için kucaktan düşme ve zarar görme ihtimali olduğu unutulmamalıdır. Tavşanlar samanla oynamaya bayılırlar. Kafesinin içine ya da bir kutuya koyulan samanlarla oynarken çok güzel vakit geçirirler ve çok mutlu olurlar. Eğer saman bulma imkânı yoksa, karton kutular da bu işlevi görecek; tavşan kartonları kemirerek hem oyalanacak hem de iyi vakit geçirecektir. Kemirmesi için muhakkak bir şeyler olması gerekmektedir. Yaratılış gereği kemirgen bir canlı olduğu için kemirecek bir şey bulamadığı zaman dişlerinin çok fazla büyümesi söz konusu olabilir. Evcil tavşanlar, evde kedi, köpek, kuş gibi diğer hayvanlarla yaşayabilirler. Ancak her zaman temkinli davranılmalı ve gözetim altında tutulmalarında fayda vardır. Çocuklar için çok iyi dost ve arkadaştırlar. Ancak kızdıkları zaman saldırgan olabilir ve ısırabilirler. Evcil tavşan evde besleniyorsa, muhakkak belirli zamanlarda veteriner tarafından muayene edilmeli ve gerekli tahlillerinin yapılması gerekmektedir. Çünkü kuduz başta olmak üzere bazı parazitlerin tavşanlardan insanlara geçtiği saptanmıştır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Aşkın

23 Temmuz 2024 Salı

Evcil tavşanım sürekli kabloları kemirmeye çalışıyor ve bu durum hem bana hem de ona zarar verebilir diye çok endişeliyim. Evi nasıl daha güvenli hale getirebilirim? Ayrıca tavşanımın geceleri çok aktif olması normal mi?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Aşkın,

Evcil tavşanların kabloları kemirme alışkanlığı oldukça yaygındır ve bu gerçekten tehlikeli olabilir. Öncelikle, kabloları tavşanının ulaşamayacağı şekilde düzenlemek iyi bir başlangıç olacaktır. Kabloları duvarlara sabitlemek veya kablo koruyucuları kullanmak bu konuda yardımcı olabilir. Ayrıca, tavşanına kemirebileceği güvenli oyuncaklar ve malzemeler sunarak dikkatini dağıtabilirsiniz.

Tavşanların geceleri aktif olması normal bir durumdur çünkü onlar alacakaranlıkta (şafak ve alacakaranlık saatlerinde) daha aktif olma eğilimindedirler. Bu doğalarından gelen bir özelliktir. Eğer tavşanın geceleri çok fazla ses yapıyorsa, uyku düzenini biraz daha gündüze kaydırmaya çalışabilir veya gece boyunca daha fazla enerji harcayabilecek aktiviteler sunabilirsin.

Umarım bu öneriler yardımcı olur. Tavşanının sağlığı ve güvenliği için adımlar attığın için çok iyi bir iş yapıyorsun!

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Popüler İçerikler

Tavşan Hastalıkları

Tavşan Hastalıkları

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Kır Tavşanı Türleri ve Özellikleri

Kır Tavşanı Türleri ve Özellikleri

Lop Tavşanı Türleri ve Özellikleri

Lop Tavşanı Türleri ve Özellikleri

Tavşan Kuyruğu Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Tavşan Kuyruğu Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Dağ Tavşanı Türleri ve Özellikleri

Dağ Tavşanı Türleri ve Özellikleri

Rüyada Tavşan Yakalamak Rüya Yorumu ve Anlamı

Rüyada Tavşan Yakalamak Rüya Yorumu ve Anlamı

Güncel

Tavşan İsimleri Tavşanlara Konulan İsimler

Tavşan İsimleri Tavşanlara Konulan İsimler

Güncel

Tavşan Etinin Faydaları Nelerdir?

Tavşan Etinin Faydaları Nelerdir?

Tavşan Doğumu

Tavşan Doğumu

Tavşan Çiftleşmesi

Tavşan Çiftleşmesi

Tavşan Ailesi

Tavşan Ailesi

Tavşan Cinsleri Nelerdir?

Tavşan Cinsleri Nelerdir?

Tavşan Ne Yer Tavşanların Beslenme Şekilleri

Tavşan Ne Yer Tavşanların Beslenme Şekilleri

Tavşan Bakımı Nasıl Yapılmalıdır

Tavşan Bakımı Nasıl Yapılmalıdır