Tavşan Üretimi Tavşan üretimi, dünya genelinde yaygın olarak yapılmaktadır. Bunun başlıca nedenleri arasında tavşanların etinden, gübresinden, tüyünden ve diğer ürünlerinden faydalanılması yer almaktadır. Ülkemizde ise tavşan üretimi henüz yaygınlaşmamış durumdadır. Bu durum, bilgi ve deneyim eksikliğinden kaynaklanmaktadır. Karlılığı yüksek olan tavşan yetiştiriciliği sürekli olarak teşvik edilmektedir. Ancak, tavşan üretimi için yetişmiş elemanların bulunması ve bu konuda profesyonel destek alınması büyük önem taşımaktadır. Tavşan Üretiminde Elde Edilen Ürünler Et: Tavşan üretiminde yapılan masraflar, et üretimi için oldukça düşüktür. Tavşanların beslenmesinde kullanılan kaba yem oranı, konsantre yemden daha fazladır. Birçok Avrupa ülkesi, bu nedenle et ihtiyaçlarını tavşan üretiminden karşılamaktadır. Ayrıca, tavşan üretimi fazla emek istemez. Kesimde 3-6 aylık tavşanlar tercih edildiğinden beslenme maliyetleri de düşüktür. Tavşan etinin kalorisi düşük, yağ oranı az olduğundan, herkes tarafından tercih edilmektedir. Diyet veya normal beslenme düzeninde kırmızı et olarak tavşan eti en uygun olanıdır. Lezzet açısından da oldukça iyidir. Kürk: Tavşan üretimi, eti yanında yün ve derisi için de yapılır. Ülkemizde ıslah edilmiş ve yetiştirilmeye başlanmış ilk kürk hayvanı tavşandır. Tavşan kürkü ekonomik değeri yüksek bir üründür ve şapka, ceket, manto, döşeme, oyuncak gibi alanlarda kullanılır. Özellikle Ankara tavşanı üretimi yünü için yapılmaktadır. Angora tavşanı üretimi de devlet tarafından desteklenmektedir. Tüyü alerji yapmadığı için özellikle bebek kıyafetlerinde kullanılır. Antistatik özelliği nedeniyle romatizma hastalarının korse, dizlik gibi ihtiyaçları için de tercih edilir. Gübre: Tavşan üretimi temel olarak et veya yün için yapılsa da, diğer verimleri de değerlendirilir. Örneğin, et için üretilen tavşanların yünü de değerlendirilir. Tavşan gübresi de potasyum ve azot bakımından zengin olması nedeniyle gül ve sebze yetiştiriciliğinde kullanılır. Süs: Evde tavşan beslemenin ruhsal açıdan yararları vardır. Bu durum, uzmanlar tarafından onaylanmaktadır. Özellikle çocuklar açısından çok faydalıdır. Tavşan Üretimi ve Ekonomik Önemi Günümüzde dengeli beslenmek oldukça önemli bir hale gelmiştir. Beslenmede hayvansal gıdalar da oldukça değerlidir. Yerini başka bir besinle dolduramadığımız hayvansal yiyecekler arasında tavşan eti de bulunmaktadır. Tavşanların hızla üremesi, bakımının ve beslenmesinin kolay olması üretimini de hızla yaygınlaştırmaktadır. İyi bakılan tavşan, 3 aylık olduğunda kesim için hazır hale gelir ve 1500 gram arasında kırmızı et verir. Yılda bir çift tavşandan üreyen yavrulardan 45-50 kg et elde edilebilir. Tavşan eti, beyaz ve gevrek olup, kemik miktarı az ve lezzetlidir. Protein bakımından zengin, kalorisi ve yağı düşük, kolesterol değeri de diğer etlere göre azdır. Tavşan kürkü de oldukça değerlidir ve pek çok giyside kullanılır. Keçeleşme oranı yüksek olduğundan, şapka üretiminde de tercih edilir. Gübre ise özellikle sebze yetiştiriciliğinde aranan bir üründür. Bu yüzden tavşan üretimi genellikle her ülkede teşvik edilmektedir. |