Yeni Zelanda TavşanıYeni Zelanda Tavşanı, insan eliyle geliştirilmiş bir tavşan ırkıdır. Adı Yeni Zelanda Tavşanı olsa da bu ırkın geliştirilmesi Amerika Birleşik Devletleri'nde gerçekleştirilmiştir. Özellikle eti için geliştirilmiş bu ırkın dört farklı renkte bireyleri bulunur. Bunlar Yeni Zelanda Kırmızısı, Yeni Zelanda Beyazı, Yeni Zelanda Siyahı ve Yeni Zelanda Kırması (beyaz üzerine birden fazla renkte kürk) olarak gruplandırılır. Çiftleştirmelerle farklı renk kombinasyonları da elde edilebilir. Mavi renkte Yeni Zelanda Tavşanı geliştirmek için çalışmalar yapılmaktadır. Yeni Zelanda Kırmızısı tavşanlar parlak kızıl kürke sahiptir ve diğer renklerdeki akrabalarına göre daha yağlı ve tombul bir tavşandır. Kürk rengi koyulaştıkça etinin rengi de koyulaşır ancak tüm tavşan etleri beyaz et grubuna dahildir. Yeni Zelanda Tavşanı, büyük bir tavşan ırkıdır ve ağırlıkları 4 ila 5.5 kg arasında değişir. Çek Kırmızısı Tavşanı da Çek Cumhuriyeti'ne özgü bir tavşan ırkıdır ve Yeni Zelanda Tavşanı'nın atalarından biridir. Yeni Zelanda Tavşanı BeslenmesiYeni Zelanda Tavşanı'nın beslenmesi, diğer tavşan ırkları ile aynıdır. İdeal bir beslenme programı şunları içermelidir:
Yeni Zelanda Tavşanı Kullanım YerleriYeni Zelanda Tavşanı'nın daha çok etinden ve kürkünden faydalanılır. Ancak ev hayvanı olarak ya da çeşitli gösterilerde ve laboratuvarlarda deney hayvanı olarak da kullanılmaktadırlar. Amerika'da en yaygın etlik tavşan türü Yeni Zelanda Tavşanı'dır. Et üretiminde, etlik olarak ayrılan hayvanlar 2 aylıkken kesime gider, daha yaşlı bireyler ise damızlık olarak satılır. Kürk üretiminde ise kürk oranı yüksek bireyler manto gibi büyük ürünlerde, daha düşük kürk oranı olanlar eldiven, şapka gibi ürünlerde kullanılır. Ticari kullanımlarının yanı sıra bu tavşanlar laboratuvarlarda deney hayvanı olarak da değerli bir ırktır. Tavşanlar ilaçlara ve hastalıklara insanlarla benzer tepkiler verdikleri için laboratuvar deneylerinde sıklıkla kullanılır. İlaç laboratuvarlarında, kanser araştırmalarında, üniversite hastanelerinde, diyabet, difteri, tüberküloz aşı ve ilaçları geliştirilmesinde, kalp hastalıkları ile ilgili araştırmalarda, kozmetik ürünlerinin testlerinde, diyet ürünleri ve besin takviyelerinin geliştirilmesinde Yeni Zelanda Tavşanı deney hayvanı olarak yer alır. Yeni Zelanda Tavşanı ÜremesiDişi bir tavşan yıl boyunca doğurgandır. Hamilelik süresi 31 - 32 gün sürer, ancak 35 güne kadar uzayabilir. Doğumdan iki gün önce anneye yuva kutusu verilmelidir. Anne, bu kutuyu kendi çene tüyleri ve samanla döşeyerek yuva yapar. Yavrular saçsız, sağır ve kör şekilde doğar. 5. - 6. günlerde kürk gelişmeye başlar, 10. - 12. günlerde yavruların gözleri açılır. 3 hafta sonunda anne sütünü keser ve yavrular normal yiyecekler yemeye başlar; bu noktada yavrular için yem ve saman temin edilmelidir. Tavşanlar çok doğurgan hayvanlardır; doğumdan 72 saat sonra dişi tekrar hamile kalabilir. Yeni Zelanda Tavşanı ve YamyamlıkYamyamlık tavşanlarda yaygın değildir ancak karşılaşılabilir. Özellikle doğada yaşayan bireyler ölü doğan ya da sonradan ölmüş yavrularını yiyebilir çünkü yuvadaki kan ve leş kokusu tavşan için tehlikeli olabilecek vahşi hayvanları çekebilir. Ölü yavru, yenilerek ortadan kaldırılır. Erkek tavşanlar yavrunun büyütülmesinde rol oynamazlar. |
Yeni Zelanda Tavşanının Amerika'da geliştirildiğini bilmiyordum, Yeni Zelanda adı neden verilmiş acaba? Bu tavşanların farklı renklerde olması ve hatta mavi renk çalışmaları ilginç. Kırmızısının daha yağlı ve tombul olması et kalitesi için mi önemli?
Cevap yazTemizsan, Yeni Zelanda Tavşanının Amerika'da geliştirildiğini öğrenmek gerçekten ilginç bir bilgi. Adının neden Yeni Zelanda olduğuna dair kesin bir bilgi olmamakla birlikte, muhtemelen isimlendirme sırasında egzotik bir hava katmak için tercih edilmiş olabilir. Tavşanların farklı renklerde olması ve hatta mavi renk çalışmaları gerçekten dikkat çekici. Kırmızı olanın daha yağlı ve tombul olması, et kalitesi ve verimliliği açısından önemli olabilir; bu nedenle daha çok tercih ediliyor olabilir.