Menü Forumlar Popüler İçerikler Arama
Tavşan Hastalıkları

Tavşan Hastalıkları

Tavşan hastalıkları çok çeşitli olmasına rağmen, tavşanlara özel ve sıkça rastlanan rahatsızlıklar bulunmaktadır. Anlatacağımız hastalıkların belirtilerini gördüğünüz tavşanların veteriner kontrolüne götürülmesi gerekir. Bilinçsiz olarak ilaç kullanılmasından kaçınmak gerekir. Tavşanların hastalanmasında en büyük neden stres olarak görülmektedir. Onlara uygun yaşam alanları oluşturmak, beslenmeyi sağlamak, kemirmeleri için uygun materyaller verilmesi gerekir. Hasta olanlarla sağlıklı olanların ayrı tutulması önerilir. Parazit tedavilerinin de yaptırılması hastalıklar açısından koruyucu olacaktır.

Tavşan hastalıkları nelerdir?


İshal: bu canlılarda görülen hastalıkların başında ishal gelmektedir. İshalin görülme sebebi beslenmeye bağlı olabileceği gibi bazı hastalıklardan kaynaklanabilir. Günlük yedikleri besinlerin %3 oranında selüloz içermesi onları ishal yaparken, %6 oranında selüloz oranında bu sorun yaşanmamaktadır. Verilen lifli gıdaların ince olmaması ve selüloz oranlarının ayarlanması ishal problemini ortadan kaldıracaktır. Selüloz oranı saman, kuru yonca gibi yemlerle düzenlenebilir. İşlenmemiş olan lifli gıdalar sindirilemediğinden tavşanlar için zararlıdır. Selüloz içeren lifli yiyeceklerin az oranda, protein ve karbonhidratın fazla olması sindirimin azalmasına, PH dengesinin bozulmasına ve bağırsaktaki amonyak seviyesinin artmasına sebep olacağından ishalin görülmesi kaçınılmazdır. Beslenme tarzında yapılacak ani değişikliklerde ishal oluşumuna sebep olabilir. Yeni gıdaları az oranda vererek, alışmalarını sağlamalısınız. Yavru olan tavşanlara nem oranı düşük gıdaların verilmesi gerekmektedir. Yüksek nem oranı körbağırsakta farklı mikroorganizmalar geliştireceğinden ishaller görülebilir. Kuru ot ve pelet yem beslenme için uygun olacaktır. Tavşanlara 3 aylık olduklarında sebzeleri, 6-7 aylık olduklarında meyveleri vermelisiniz. Sindirim sisteminin kendini geliştirmesine izin vermelisiniz. Sütten kesilmemiş olanlara inek sütü vermekte ishallere sebep olacaktır. Hastalıklara bağlı olan ishaller bakteri, virüs, parazit ya da protozoonlar gibi sebeplerden meydana gelir. Bu ishallerde de beslenmeye dikkat etmek gerekir. Bu şekilde bağırsaklarda olan bakterilerin çoğalmasını önlemiş olursunuz. Onları stresten uzak tutarak, hasta olanlarla bir araya getirmeyerek, veterinerin önereceği tedavileri uygulayarak tedavi edebilirsiniz.

Tüy yutma: bu canlılar temizlenmek amacıyla yalandıklarında mide ve bağırsaklarında biriken tüyler, trichobezoar adı verilen kıl yumaklarına sebep olur. Tüy değiştirme zamanında daha fazla olan tüy yutma, tavşanlardan sadece dışkılama yoluyla atılır. Bunu yapabilmeleri yeteri kadar sıvı alınması ve sindirim sisteminin sağlıklı olmasına bağlıdır. Suyu yeteri kadar almadığı takdirde tüyler birbirine yapışarak, tıkanmalara sebep olacaktır. Bunu önlemenin yolu doğru beslenmeden geçmektedir. Tedavisi tüylere engel olmak değil, beslenmesine dikkat ederek, sıvı alımını sağlamak olacaktır. Tedavi edilmeyen tavşanlarda ölüme kadar gidecek süreç yaşanmaktadır.

Kulak uyuzu: Yaygın görülen hastalıkların başında gelen kulak uyuzunun sebebi Psoroptes cuniculi'dir. Tavşanların birbiri ile temasıyla bulaşır. Kulakta tahriş, kabuklanma ve sulanmaya sebep olan bir hastalıktır. Kulakta başlayarak yukarıya doğru yayılım gösterir. Kulaklarda gri beyaz akıntılar, deride kızarıklık ve ağrı görülür. Kaşıntı, huzursuzluk, başı ve kulakları sallamakta hastalığın belirtileri arasındadır. Kulakları ısırma ve kalınlaşma görülebilir. Tedavi edilmediğinde orta kulak ve sinir sistemi etkilenerek, diğer bölgelere uyuz yayılımı gösterir.

Pastörellozis hastalığı: Stresin ortaya çıkardığı hastalık, Pasteurella bakterileri sebebiyle oluşur. Direkt temas halinde, solunum yoluyla veya aynı malzemeleri kullanmakla diğer tavşanlara da bulaşır. Hastalıklı anne tavşanlar doğumdan sonra yavruların da hastalanmasına sebep olur. Bazı tavşanlar bu hastalığın taşıyıcısıdır. Vücuda giren bakteriler kan ya da lenf yollarıyla bütün vücuda yayılarak, birçok organda belirtiler gösterir. Hızlı seyrettiğinde ani ölümlere sebep olan, yavaş seyirlerde ise vücutta iltihaplanmalara neden olan bir hastalıktır. Burunlarını patileriyle temizlediklerinden iç kısımları nemli ve tüylerde yapışıklık oluşur. Akciğerlere yerleşen bakteriler solunum güçlüğüne, üreme organlarına yerleşirse kısırlık gelişir.

Tyzzer's hastalığı: İshal ile seyreden hastalık, sıvı kaybı sebebiyle ölüme neden olur. Başlangıçta belirti veremeyen hastalık bulaşıcıdır. Yavrularda daha sık görülür. Tedavi edilmeyen hayvanlar 1-2 gün içerisinde ölürler. Sütten kesilen tavşanları stresten uzak tutmak, ısıyı ayarlamak, temizliğe dikkat etmek faydalı olacaktır. Hasta olanları sağlıklı olanlardan ayırmak önemlidir.

Treponematozis hastalığı: Çiftleşme zamanında temasla ve anneden yavruya temas yoluyla geçen bir hastalıktır. Cinsel bölgelerde, deride, gözlerde, burunda, göz kapaklarında ve dudaklarda yaralar ve kabuklanmalar görülür. Hayvanlarda kısırlık ve ölüm riski oluşturur.

Viral hemorajik sendrom: Genellikle ölümle seyreden hastalık bulaşıcı özelliktedir. 2 yaşın altındaki hayvanlar hastalığa direnç gösterirken, 2 yaşın üstündekilerde hızlı gelişim gösterir. Hastalarda burunda kanlı ve köpüklü akıntı meydana getirir. Ölmeden önce tavşanlar hızla dönerek tepki gösterirler.

Mikzomatozis hastalığı: Viral kökenli hastalık genellikle ölümle sonuçlanır. Hastalık pire, sivrisinek ile temas eden tavşanlara bulaşır. Gözden akıntıyla belirti veren tavşanlarda iştahsızlık ve durgunlukta gözlenir. Ateşi yükselen hayvanlar 2 günde ölürler. Bu süreyi atlatanlarda ödemler gelişeceğinden birkaç hafta sonra yine ölümle karşı karşıya kalınacaktır.

Diş hastalıkları: Sürekli dişleri uzayan canlıların, haftada 3mm aşınması gereken dişleri kemirecek şeyler bulamadıklarında çiğneme fonksiyonunu yerine getiremez. Dişler kavisli bir yapıya sahip olduğundan, aşınmazsa büyür ve karşıdaki dişlerin içine veya dilin ucuna batarak yara oluşumuna sebep olur. Tavşan bu sebepten dolayı beslenmez. Bunlar genetik yapılarından, travmalardan, sistematik hastalıklardan ve enfeksiyonlardan ötürü meydana gelebilir. Dişlerdeki hastalıklar iştahsızlık, ağızdan besinleri düşürme, gıdada seçicilik, gözyaşı artışı, burun akıntısı, gözlerde şişme, diş gıcırdatma gibi belirtilerle kendini belli eder. Hastalıkların diyet tedavisi ve veteriner kontrolleri ile tedavi edilmesi gerekir. Tavşanlara sürekli kemirecekleri şeyler sağlanmalıdır.
Son Güncelleme : 19.01.2024 16:52:28
Tavşan Hastalıkları ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Facebook Twitter Pinterest whatsapp
Tavşan Hastalıkları Yorumları
şifre

21 Yorum Yapılmış "Tavşan Hastalıkları"
Merhaba arkadaşlar hızlıca cevap verirseniz sevinirim. Amcamın getirdiği bu tavşan daha önce beslenmiş fakat evde beslenmediği kesin ... bu gün kendisiyle ilk günüm olacak burası çok sıcak bi yer fakat bazen esiyor ve geceleri soğuyor ona banyo da yaptırdım ve yardım isteyecek bu sayfayı buldum ve tavşan sanırsam 20 30 günlük ve onu genişçe bir ızgara kafese koydum içinede rahat bir bez serdim sizden dileğim bana onu nasıl besleyeceğimi hangi ürünleri almamı nasıl oynamam gerektiğini söylemeniz
Nehir . 03.08.2018
2 YANITI GÖRÜNTÜLE
Yaklaşık 1 hafta tavşanıma gelincik diye bilinen hayvan saldirdi fakat tavşanımda bir şey var doğru düzgün yemek yemiyor şu içmiyor desem yeri var tavşanın o gün merdivenin altında kalıyordu kafesin içinde o günden sonra tavsanimin yerini değiştirdik kafası acagida sizce ne olabilir korktugundanmi böyle duruyor cevaplarsanız sevinirim şimdiden teşekkürler
Ömer . 26.09.2018 21:10:12
1 YANITI GÖRÜNTÜLE
Merhaba.Yaklaşık 2 haftadır tavşanımız yemek yemeyi aşırı azaltmıştı.Sürekli diş gıcırdatması ve agzında bir şey takılmış gibi hareketler yapıyordu.Son 2-3 gündür iyice kesmişti yemek yemeyi.Sonra veterinere götürdük.Vücut ısısına baktı 39 derece gözlerine felan baktı.Dişlerine baktı uzuma var mı diye.Ön dişinde oluyor genelde dedi arkada dişlerinde olmuyor dedi ön dişinde gayet güzel dedi.Yani agzında bir problem yok diye belirtti.Sonra arkasına baktıgında vajinal akıntı var dedi.Sonra bir ilaç yazdı adı flagyl günde 2 defa 1 hafta 2cc kullanın dedi.Sormak istedigim bu ilacı kullanmamızda sıkıntı varmıdır.Başka bir cözüm yolu ne olabilir.Yardımcı olabilirseniz teşekkürler ^^
Aykut Vural . 06.06.2019 18:34:04
CEVAP YAZ
Bende tavşan besliyorum ama büyük kümeste şuan 3 büyük tavşanım var ve 8 yavru(2 aylık) 5 yavruda(2 Haftalık), şunu söyleyim ben tavşanlara ot veriyordum devamlı ve 3 yavru tavşan göz göre göre ishalden öldü. Artık onlara sadece kuru ot ve pelet yem veriyorum ve çok neşeliler size tavsiyem yavru tavşan olsun büyük tavşan olsun fazla sulu yiyecekler vermeyin kuru yem ve kuru ot yesinler. Ve yemin yanında unutmadan suyu koymayı kesinlikle unutmayın yem yedikten sonra çok susuyorlar ve su arıyorlar...
Köksal Yıldız . 03.05.2013
CEVAP YAZ
Fazla yesilik vermeyin ölürler otlari ve kuru mamalari olmasi gerekir mutlaka arkadadlar benim 3 tane tavsanim var yavrular 3 aylik mari loya 2 aylik harikafa 1 aylik kuru baba ve ot veriyorum altlarini hergun degisiyorum vee cimende oynatiyorumm sizdee cimen yesillik mesire alanlarda oynamaya larina izin verin dogal hayvanlar lar onlarin dogali
Loya_mari_harikanin Annesi . 21.02.2018
CEVAP YAZ
Merhabalar.Tavşanımız çok durgun. Hiçbir şey yemiyor.Ölebileceğimden şüpheliniyoruz.Çok üşüyor gibi duruyor.Havluya sardık.Tavşanın eski haline dönmesi için ne yapmalıyız ? Çabuk cevap verirseniz sevinirim.Tavşanın ölmesini istemiyorum.ğŸ™
Azra . 09.07.2019 00:19:24
CEVAP YAZ
Tavsanımın kakası biraz cıvımıstı, titriyordu, yemek ve su içmiyordu dün gözü kaydı can çekismeye basladı patileri tutmaz oldu ağzı kaydı acil veterinere götürdüm dün orada kaldı bu gecede orda kalacak birsey olurmu, ölürmü
Elif . 24.05.2017
CEVAP YAZ
benim tavşanım normalde gayet sağlıklı fakat dün gece boynunu tutmamaya başladı yere düşüp duruyo ve 2 ön bacaklarını hep geriyor yemekm yimiyor. ne yapmalıyım.lütfen cevap verin
Ponçik . 01.05.2017
CEVAP YAZ
Yavru bir tavşanım var hasta olmaması için bazı Hastalıklara karşı korunması için iğnelerini yaptırsam olur mu? Birde tavşanım Süs köpeğiyle beraber olursa bir şey olurmu ?
Betty Canım Tavşanım . 15.04.2015
CEVAP YAZ
benim tavşanımda iştahsızlık var bi kere daha olmuştu sonra geçti veterinere götürdük hiç bişey bulamadılar şimdi tekrarladı hiç bişey yiyemiyor napıcağımı blmiyorum
Zeynep . 16.03.2014
CEVAP YAZ
Merhaba benim Zelanda cinsi tavşanım var ve burnu kulaklarını ayakları beyaz kabarcıklar oldu onun için ne yapmalıyım tüylerinde de dökülme oluyor
Zeytin . 09.03.2018
CEVAP YAZ
Benim tavşanımın gözlerinin kenarları biraz şişik ve kızarık gibi.Ama davranışlarında anormallik yok.(2 aylık)yardımcı olur musunuz?
İpek . 13.03.2018
CEVAP YAZ
BENİM TAVSANIM DERISI SOYULUYO O BOLGEDE TÜY YOK YERDIM EDİN NE YAPABİLİRİM ÖLÜR MÜ NÜTFEN HIZLI CEVAP VERİN
Elif . 03.02.2018
CEVAP YAZ
ben tavsan almayı dusunuyorum apartmanda yasıyorum balkonda bakıcam sızce tavsan almalımıyım yoksa ne alıyım
Leyla . 24.03.2016
CEVAP YAZ
Bizim evimizde sinekler ve kara böcekler var tavşanıma zarar verirmi acaba
Selin Sarıkaya . 09.05.2017
CEVAP YAZ
benim 3 tane Hollanda Lop tavşanım var ve onları çok seviyorum
Minaaymina . 03.01.2017
CEVAP YAZ
Anne tavşanımın göz çevresinde tüyleri kökünden döküldü
Öznur Gözüdok . 19.04.2019 15:20:16
CEVAP YAZ
beyaz küçük bir tavşanım var. onu havuçlada besliyorum
Ece Avşar . 16.03.2014
CEVAP YAZ
Tavşanım çok yapıştırıyor neden ve neye yol açar
Tavşan Sever . 02.07.2017
CEVAP YAZ
tavşanı çok seviyorum
Dilan Ateş . 29.04.2013
CEVAP YAZ
yavru tavşanım çok tatlı
Tatlı Tavşancık . 07.09.2013
CEVAP YAZ
Kır Tavşanı
Kır Tavşanı
Kır Tavşanı, Ağırlığı 2-7 kg arasında değişiklik göstermektedir. 10 cm. Kadar kuyruğu olanları vardır. Kulakları genelde arka ayaklarına kadar uzananları mevcuttur. Kulaklarını kenarında döndürebilirler. Yılda iki defa tüylerini yenilerler. Yaz mevsi...
Tavşan Ne Yer
Tavşan Ne Yer
Tavşan ne yer, tavşanların doğada olduğu gibi bir beslenme tarzı yaratılarak ev ortamında bakılmaları sağlanabilir. Ancak tavşanların kendilerine özgü yaşam şekillerinin korunarak, uygun besinlerle beslenmeleri sağlanmalıdır. Tavşanlar doğal yaşamlar...
Rüyada Ölü Tavşan Görmek
Rüyada Ölü Tavşan Görmek
Rüyada ölü tavşan görmek, kişinin her şeye oldukça fazlasıyla kavuşacağına işarettir. Kişi, yüksek makamlara çıkacaktır. Buna bağlı olarak, yüksek gelir elde edecektir. Başka birine verdiği bir söz varsa, yerine getirmesi gerektiği anlamına gelir. Aş...
Yaban Tavşanı
Yaban Tavşanı
Yaban Tavşanı, ağırlığı 2-7 kg arasında değişmektedir. 10 cm. Kadar kuyruğu vardır. Kulakları genelde arka ayakları kadar uzunluktadır. Kulaklarını etrafında döndürebilirler. Yılda iki defa tüy değiştirmektedirler. Yaz aylarında kahverengi veya kahve...
Rüyada Tavşan Beslemek
Rüyada Tavşan Beslemek
Rüyada tavşan beslemek, görülebilecek en hayırlı rüyalardan biri sayılmaktadır. Rüya sahibinin çok iyi niyetli, etrafındaki kişiler tarafından çok hayırlı bir insan olduğuna, iyiliksever ve yardımsever biri olduğuna, herkes tarafından çok sevildiğine...
Tavşan Çiftleşmesi
Tavşan Çiftleşmesi
Tavşan çiftleşmesi, tavşanlar doğal ortamlarda ilkbahar ve yaz döneminde daha fazla çiftleşip üremelerine rağmen, evcil tavşanlar uygun beslenme ve koşulların olmasından dolayı yıl içinde çiftleşip üreyebilirler. Tavşanlarda gebelik dönemi yaklaşık o...
Tavşanın Özellikleri
Tavşanın Özellikleri
Tavşanın Özelliği, tavşangillerin leporidea ailesinin tümüne tavşan ismi verilir. Tavşangiller kendi aralarında 60 farklı çeşide ayrılırlar. Doğurarak çoğalırlar. Yavrularının bakımı çok kısadır. Anne tavşan 7 gün baktıktan sonra anne yavru tavşan bı...
Büyümeyen Tavşan
Büyümeyen Tavşan
Büyümeyen tavşan, Şirin görüntüleri nedeniyle çok sevilen, Halk arasında büyümeyen tavşan diye bilinen tavşan ırkı lop tavşanıdır. Bu büyümeyen tavşan ırkı küçükken kulakları düzdür. Sonrasında kıvrılır ve yanlara eğrilir. Hollanda lop tavşanıdır ola...
Rüyada Kahverengi Tavşan Görmek
Rüyada Kahverengi Tavşan Görmek
Rüyada Kahverengi Tavşan Görmek, Kahverengi tavşanı rüyasında gören hayatında çok şanslı bir döneme girer. Hayal ettiği her şey kısa zaman içinde gerçekleşir ve muradına erer. Ancak unutmamak gerekir rüyada görülen olayların nesneler üzerinde çok büy...
Rüyada Tavşan Yakalamak
Rüyada Tavşan Yakalamak
Rüyada Tavşan Yakalamak, Rüyayı gören kişinin tüm hayatını değiştirecek, kısmetleri ve rızkları bol, çok önemli bir fırsatla karşılaşacağı anlamında gelmektedir. Şansının ve bahtının açık olduğunu, içinde bulunduğu dönemde tüm dileklerinin gerçek ola...
Rüyada Gri Tavşan Görmek
Rüyada Gri Tavşan Görmek
Rüyada gri tavşan görmek, birçok rüya yorumu görüldüğünün aksi çıkabilir. Bazı rüyalar kişilerin yaşayacağı kötü veya iyi şeyleri yansıtmaktadır. Toplum olarak bazı kişiler rüyasını kimseye anlatmak istemez, bazı görülen rüyalar bilinç altı olayları ...
Evcil Tavşan
Evcil Tavşan
Evcil tavşan, Birçok kişinin çok sevdiği ve ilgisini çeken canlılar günlük hayatta bir çoğumuzun evinin bir ferdi haline gelmiştir. Yaratılış tabiatından dolayı kemirgen canlılar oldukları için yaşadıkları evin çok iyi bir şeklide izole edilmiş olmas...

 

Kır Tavşanı
Tavşan Ne Yer
Rüyada Ölü Tavşan Görmek
Yaban Tavşanı
Rüyada Tavşan Beslemek
Tavşan Çiftleşmesi
Tavşanın Özellikleri
Büyümeyen Tavşan
Rüyada Kahverengi Tavşan Görmek
Rüyada Tavşan Yakalamak
Tavşan Hastalıkları
Rüyada Gri Tavşan Görmek
Evcil Tavşan
Yavru Tavşan Bakımı
Lop Tavşanı
Tavşan
Rüyada Tavşan Kesmek
Arap Tavşanı
Tavşan Çeşitleri
Beyaz Tavşan
Rüyada Beyaz Tavşan Görmek
Yeni Zelanda Tavşanı
Rüyada Tavşan Görmek
Cüce Tavşan
Tavşan Üretimi
Tavşan Doğumu
Angora Tavşanı
Ev Tavşanı
Tavşan Eti
Hollanda Lop Tavşanı
Popüler İçerik
Yavru Tavşan Bakımı
Yavru Tavşan Bakımı
Yavru tavşan bakımı; hakkında bilmeniz gereken ilk şey karton kuta değil, yeterli büyüklükte bir kafesin içerisinde bakımı sağlanmalıdır. Kutuda bes...
Lop Tavşanı
Lop Tavşanı
Lop tavşanları, genel olarak aktif hayvanlardır.  Alacakaranlıkta ya da gece daha fazla faaliyet gösterirler.  Arka bacakları ön bacaklardan daha uzun...
Tavşan
Tavşan
Tavşan, Leporidae (Tavşangiller) familyasını meydana getiren memeli türlerinin tamamına verilen isimdir. Tavşangiller familyasında 60'ın üzerinde fark...
Rüyada Tavşan Kesmek
Rüyada Tavşan Kesmek
Rüyada tavşan kesmek, görülen rüyayı kötüye yormamak gerekir bir çok görülen rüya kişilerin günlük hayatında yaşayacağı olayların habercisi olabilir. ...
Arap Tavşanı
Arap Tavşanı
Arap tavşanı, çok fazla bilinen bir tavşan türü değildir ve ilk karşılaştığınızda ne olduğunu bir tülü kestiremezsiniz.Kulakları tavşan gibi,arka ayak...
Tavşan Çeşitleri
Tavşan Çeşitleri
Tavşan Çeşitleri, Tavşan, Tavşangiller (Leporidae) familyasını oluşturan memeli türlerin ortak adıdır. Doğurarak çoğalırlar. Yavru bakım süresi çok az...
Beyaz Tavşan
Beyaz Tavşan
Beyaz tavşan, tavşan ailesinde yer alan beyaz tüy rengine sahip, diğer türlere göre boyutları küçük olan ve genelde evde beslemek için sahiplenilen ta...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Kır Tavşanı
Tavşan Ne Yer
Rüyada Ölü Tavşan Görmek
Yaban Tavşanı
Rüyada Tavşan Beslemek
Anne Tavsana Takviye
Tavşanım Hasta Mı?
Sinek Grevi Açık Havada Tavşanların Ölümüne Neden Oluyor
Tavsanım Çişini Tuvalete Yapıyor Ama Kakasini Degil
Tavşanımın Türü
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Anne Tavsana Takviye
Tavşanım Hasta Mı?
Sinek Grevi Açık Havada Tavşanların Ölümüne Neden Oluyor
Tavsanım Çişini Tuvalete Yapıyor Ama Kakasini Degil
Tavşanımın Türü
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Şubat - 2024