Tavşan Yetiştiriciliği




Tavşan Yetiştiriciliği: Dünyanın her yerinde eti, tüyü, gübresi ve daha birçok yan ürününden faydalanılan tavşan yetiştiriciliğine ait sektör maalesef ülkemizde hiç gelişme göstermemiştir. Bu sektörün gelişmemesinin temel nedeni ise bu konu ile ilgili halen yeterli bilgiye sahip kişilerin olmamasıdır. Bu sebeple de şu ana kadar yapılan girişimcilik çabaları sonuçsuz kalmış, ne yazık ki kar marjı çok yüksek olan tavşan yetiştiriciliğine ait sektörden Türkiye mahrum kalmıştır. Bu sektörde şu sıralar yaşanan ufak çaplı hareketler gelecek vaat etse de, bilinçsiz olarak yapılan girişimler geçmişte olduğu gibi hüsranla bitebilir. Bundan dolayı tavşan yetiştiriciliği ile bu hayvanların hastalıkları hakkında yeterli bilgiye sahip olmayan girişimcilerin, profesyonel destek alması çok önemlidir. Tavşanlardan genel olarak elde edilen ürünlere bakılacak olursak

Et: Et üretimi olarak tavşan yetiştiriciliği düşünüldü zaman beslenmesi için yapılan maliyet sığır ve tavuk yetiştiriciliğinden daha ucuza gelir. bunun sebebi ise tavşanın beslenmesi için kaba yem oranının çok, konsantre yem miktarının ise az olmasıdır. Bundan dolayı Avrupa ülkelerindeki köylüler kendi et ihtiyaçlarını beslediği tavşanlardan karşılıyorlar. Tavşanın, Bakım ve yetiştiriciliğinin fazla bir emek gerektirmemesi sebebi ile yetiştiriciler tarafından tercih edilir. Ayrıca kesimin optimum 3-6 aylık yaştaki tavşanlardan olması nedeniyle besleme maliyeti de düşmektedir.

Kürk: Tavşanın bir diğer özelliği de yünü ve derisidir. Türkiye de de iyileştirme yapılarak yetiştirilmeye alınan ilk kürk hayvanıdır. Her ırktan tavşan kürkünün bir ekonomik kıymeti vardır. Tavşan kürkünden genel olarak manto, ceket, şapka yapımında yararlanılır. Ayrıca ev ve araç döşemeciliği ile oyuncak sanayinde de büyük bir önemi vardır.

Yün: Yünü için ise Ankara ırkı tavşan yetiştiriciliği yapılır. Bu yün, iplik yapımı için kullanılan tek tavşan yünüdür. Bu ırk tavşanın anavatanı Ankara olmasına karşın maalesef ülkemiz dışında gelişmiş ülkelerde endüstriyel olarak yetiştirilir.

Tavşan Yetiştiriciliğinin Ekonomideki Önemi:
Dengeli bir beslenmenin öneminin arttığı günümüz dünyasında tabii olarak hayvanlardan üretilen besin ürünlerinin yeri tartışılmaz elbette.
Tavşan Yetiştiriciliği

Et üretimi için küçük ve büyük baş hayvan populasyonun arttırılması imkanları, meralar göz önünde tutulursa sınırlıdır. Bu durumda ülkemizin et ihtiyacının karşılanması için bir seçenek olarak evcil hayvanların üretiminin büyük bir potansiyel olduğu açıkça görülür. 
Tavşan yetiştiriciliği küçük evcil hayvan yetiştiriciliğinde çok önemli bir yeri vardır. Eti için yetiştirilen diğer hayvanlar ile karşılaştırıldığında tavşan özelliklerini şöyledir: Bir tavşandan senede 4-5 batın ile her batında ortalama 8 yavru alınır. Bir yavru iyi bakım ve besleme sonucu 3 aylık olduğunda kesime gelir ve 1200-1500 gr. arası yenilebilir et verir. Bir anaç tavşanın yıllık ortalama 30-40 yavru vermesi ve her yavrunun 1200-1500 gr geldiği düşünülürse, bir tavşandan senede yaklaşık olarak 45-50 kg et üretilebilir.

Evcil tavşanın eti; beyaz, gevrek, kemik miktarı az ve çok lezzetli bir ete sahiptir. Protein miktarı yüksek (% 20-21), kalori miktarı (1749 kcal/kg), yağ miktarı (% 10-11 ) ve kolesterol (50 mg/kg) farklı birçok etten düşüktür. tavşan etini pişirmesi de son derece basittir. Tavşan etinden her tür yemek yapıldığı gibi % 10 oranında karışışımla sosis, sucuk, salam olarak da değerlendirilir.
Tavşanın beslenmesi de diğer hayvanlarla kıyaslandığında daha kolaydır. Yediği yemleri kolayca ete çevirir. Bu konuda tavşanı ancak balık ve etlik piliçler geçmektedir. Tavşanlar sadece 2,5-3 kg yem yiyerek 1 kg et tutabilir. Diğer evcil hayvanların 1 kg et için tükettiği yem miktarı daha fazladır. Bu miktar domuzda 6 kg, koyunlarda 9 kg, sığırlarda ise 10 kg civarındadır.
Tavşanın önemli bir verim yönü de kürküdür. 1. Kalite tavşan kürkünden manto, etol, şapka gibi giysiler yapılır. Daha düşük kaliteli kürklerden ise oyuncak ve terlik yapımında, yünü alınmış derilerden ise yapıştırıcı ve yem sanayinde faydalanılır. Tavşanın tüy ya da yünü de keçeleşme özelliği yüksek olduğu ve koyun yününe oranla 2 kat fazla ısı tuttuğu için şapka yapımında kullanılır. Tavşanın, azot ve fosfor oranı yüksek gübresi ise iyi bir sebze gübresi olarak değerlendirilir. Deney hayvanı olarak da tavşanın çok geniş kullanım alanı bulunur. Ülkemizde de bu talep giderek artıyor.
Bütün bu özellikleri nedeni ile tavşan yetiştiriciliği ülkemizde de önemi giderek artan bir sektör oluşumu göstermektedir.

Yayınlanma Tarihi : 22.09.2016 11:07:57





Tavşan Yetiştiriciliği Yorumları
İsminiz 
Yorumunuz 
Güvenlik 
 Kırmızı renk ile yazılan sayıyı girin
   

1 Yorum Yapılmış "Tavşan Yetiştiriciliği"

Serdar

Cevap Sayısı: 0
Merhaba. Bİlgileriniz özet mahiyetinde göz önüne alındığında çok faydalı. Ancak ben sizden, hastalıklar, ilaçlama gibi konularda da bilgi talep edeceğim. İyi günler

2017-08-20 / Kullanıcı oyu: 4,5

İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılar

Rüyada Tavşan

Rüyada tavşan, görmek çok farklı şekillerde yorumlanabilir. Tavşan genellikle şansı ve kazancı temsil eder. Fakat bu rüyanın her zaman iyi bir manası olduğu anlamına gelmez. Mesela eğer kaçan bir tavşan yakalanamıyor ise bu kaybed...

Tavşan Dudak

Tavşan Dudak: Halk tarafından tavşan dudak olarak bilinen dudak damak yarığı, doğumdan gelen bir bozukluktur. Dudak damak yarığı her 600, 800 doğumda bir sıklıkla görülen doğumsal anormal bir durumdur. Bu yarıklar kısmi, tek ta...

Kahverengi Tavşan

Kahverengi tavşan doğada en çok rastlanılan tavşan türüdür. Evde beslenen tavşanlar arasında ise kahverengi tavşan beyaz tavşandan sonra ikinci sırada gelir. Kahverengi tavşanın tüyleri renk pigmentlerinin kahverengi olması sebebi...

Tavşan Kuyruğu

Tavşan kuyruğu: Tavşan tavşangiller familyasından olan sevimli bir hayvandır. Gözleri iri, arka bacakları ön bacaklarına göre daha uzun olan, yumuşak tüylü sevimli bir hayvandır. Evcil ve yabani tavşanlar olmak üzere bazıları evle...

Tavşan Adası

Tavşan Adası, Amasra merkezinde bulunan tavşan adasına, her hangi bir köprü de bulunmamaktadır ancak eski tarihlerde yer altından bir yol olduğu söylenir. Amasra Kuşna Bölgesinde olan kapıların tavşan adasına çıktığı ve adada bulu...

Tavşan Yavrusu

Yavru Tavşan, bakımı için bilmeniz gereken tek şey sadece karton kutu değil yeterli büyüklükte olan bir kafes içinde yavru tavşanın bakımı sağlanmalıdır. Kutuda beslenerek bakımı sağlanmakta olan yavru tavşanların ayakları devamlı...

Hangi Ülkede Tavşan Beslemek Yasak

Hangi ülkede tavşan beslemek yasaktır, Tavşanlar otçul beslenen, hassas ve üreme hızıyla ünlü hayvanlardır. Yalnızlıktan hiç hoşlanmayan bu hayvanların gebelik ve doğum süresi çok kısadır. Her doğumda ortalama 7-8 tane yavru doğur...

Rüyada Tavşan Görmek

Rüyada Tavşan Görmek, rüya sahibinin hayatında kazanacağı zaferlere, iş hayatında yaşanacak olan olumlu adımlara ve yaşayacağı mutluluklara delalet etmektedir. Ayrıca kişiler için her zaman özel hayatlarında istedikleri her şey yo...

Tavşan Irkları

Tavşan ırkları, Tavşangiller familyasını meydana getiren memeli türlerinin tamamına tavşan denir. Tavşangiller familyasında altmışın üzerinde farklı tür vardır. Tavşan türlerinden Yaban tavşanları çok hızlı koşmaları ve bazı özell...

Siyah Tavşan

Siyah Tavşan; Siyah tavşan tavşangiller familyasının türlerinden biridir. Siyah tavşanların sahip olduğu cinslerine göre yaşadığı yerler farklılık gösterebilir. Tundra alanlar, çöller, dağlık bölgeler, ormanlar ve bataklıklar gibi...












#



Gizlilik İlkeleri | Güvenlik İlkeleri | İletişim | Site Haritası |RSS Kaynağı| Yardım Forumları

Tavşan, Sitede yer alan grafiklerin tüm hakları saklıdır. Kopyalayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır. Sitede yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.

DMCA.com

Aralık - 2017